Samen positief online met Yona

Jongeren bewust maken van hun internetgedrag en hen helpen nieuwe media goed te gebruiken. Dat is Yona. „Een lifestylebeweging voor en door jongeren”, aldus programmamanager Steven Middelkoop.

Eind 2015 kwam Yona –wat staat voor ”You’re not alone”– voor het eerst naar buiten. Het maken van een app voor de smartphone was een van de doelen van de non-profitorganisatie. De tool moet eenvoudig werken. Je kiest iemand die je vertrouwt: een goede vriend of vriendin bijvoorbeeld. Samen met hem of haar spreek je af wat je doelen zijn. Bijvoorbeeld: wat wil je niet zien en hoeveel tijd per dag wil je maximaal op sociale media actief zijn? Die doelen voer je in de Yona-app in. Je vriend krijgt –net als jijzelf– een automatische melding als jij je doelen overschrijdt. En andersom ook: als je vriend zich niet aan de afspraken houdt, krijg jij een melding. Accountability, heet dat.

De achterliggende gedachte van Yona is helder. Middelkoop: „We geloven dat mensen kunnen elkaar helpen hun onlinegedrag prettig te houden. En dat niet via controle en begrenzing, maar door onderling vertrouwen, door transparant te zijn over je eigen internetgebruik en het voeren van het gesprek daarover.”

Lees hier meer.


Steun het werk van stichting Mediawijzer. Maak een gift over naar
rekeningnummer NL22INGB0674099281 t.n.v. stichting Mediawijzer te Apeldoorn.